От около месец цените на горивата започнаха да растат. Ще продължи

...
От около месец цените на горивата започнаха да растат. Ще продължи
Коментари Харесай

Защо горивата у нас поскъпнаха драстично този месец?

От към месец цените на горивата започнаха да порастват. Ще продължи ли тази наклонност и какви са аргументите за повишаването на горивата у нас?  

" Очакваме при тези стойности на петрола цените [на бензина и дизела] да се задържат на актуалните си равнища. Те може да варират с няколко стотинки, тъй като котировките им варират всеки ден. При всички положения ще имаме повече изясненост през есента ", разяснява пред money.bg експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

Той изясни, че растежът на цената на пропанбутана се дължи на това, че от 1 август 2023 година държавното управление върна акциза на пропанбутана за моторно гориво. Данъкът върху този тип гориво беше 0 лева, като антикризисна мярка, след нахлуването на Русия в Украйна и последвалия растеж на цените на горивата.

" Тези 340 лева на 1000 кг. дават отговор на 24-25 стотинки с Данък добавена стойност на литър. Това е повода за огромното повишаване при пропанбутана ", разясни специалистът.
 Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени
Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Дизелът господства по бензиностанциите у нас

Очакванията са повишаване да има и при метана, само че с какви ще бъдат цените по газстанциите, зависи от решението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цената на газа.

А какви са цените по бензиностанциите през днешния ден?

Най-драстичен е скокът на цената на пропанбутана. Само за месец този тип гориво е поскъпнало с над 33% и цената му доближава 1.16 лева за лититър към днешна дата.

Най-евтино може да бъде заредено с пропанбутан на бензиностанция VM Petroleum в Разград (1.04 лева за литър), а най-скъпо на бензиностанция Шипченски проход (1.44 лева за литър).
 Снимка 631293
Източник:

При бензина А95 месечното повишаване възлиза на 7.36 на 100. Към днешна дата бензинът доближава междинни цени от 2.77 лева за литър.

Според информацията на уеб страницата " Фуело " най-евтин бензин А95 може да бъде зареден на бензиностанция Хол-Лес (2.47 лева за литър), а най-скъпо на бензиностанция Рос-Дим Ойл (3.04 лева за литър).
 Снимка 631292
Източник:

Ситуацията при дизела е сходна, като при този тип гориво повишаването надвишава 10 %. Така към днешна дата междинните цени на обикновения дизел възлизат на 2.75 лева за литър.

Най-евтин дизел може да бъде открит в бензиностанция ИМГ ОЙЛ (2.54 лева за литър), а най-скъп в бензиностанция Madi 91 (3.00 лева за литър).
 Снимка 631294
Източник:

Средната цена на метана през днешния ден е 2.01 лева, като за месец тя остава постоянна - с нарастване от 1.01 на 100.

Най-евтин метан може да бъде открит в метанстанция Galileo (1.61 лева за литър), а най-скъп в метанстанция Рожен експрес (3 лева за литър). 
 Снимка 631301
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР